Rusinea- bariera intre mine si societate!

Este intalnita peste tot si stim toti de ea si cu toate ca este asa cunoscuta, rusinea, este greu de controlat si in unele situatii ne duce catre o izolare sociala nedorita cu sanse mici de scapare prin propriile forte. Este usor sa vorbesti despre rusine, este usor sa vorbesti de ea cand o vezi la alte persoane, partea mai grea cand vine vorba de rusine este sa o identificam la noi, sa o intelegem, sa-i intelegem mecanismele care o aduc la suprafata in anumite momente si poate ce este mai important sa intelegem cum functionam noi in momentele cand suntem sub efectul ei. Aceasta usurinta de care aminteam mai sus o pun pe seama faptului ca majoritatea dintre noi sunt afectati de aceasta emotie si asta ne face sa avem un contact superficial cu ea neacordandu-i atentia necesara.

“Sa iti fie rusine!”, “Nu ti-e rusine, eu te cresc si tu ce faci!” si exemple de acest fel sunt multe, le recunoastem cu totii pentru ca le-am auzit de multe ori, cu ele am crescut, ele ne-au intarit rusinea au facut- o puternica. Dupa cum vedem, rusinea, a fost intarita, practic, s-a dezvoltat de cele mai multe ori in relatie cu ”primele figuri de atasament” adica, parintii sau bunicii nostri. Inevitabil, vine si intrebarea: „oare de ce au facut asta?!”. Un raspuns, este faptul ca si-au dorit foarte mult sa isi invete copilul sa se conformeze cu cerintele lor. Bineinteles, motivele pot fi numeroase, dar in general despre asta este vorba, mai ales ca o mare parte din parinti si bunici folosesc aceste expresii in mod inconstient, in mod automat.

Ironic, persoana care trebuie sa iubeasca neconditionat, sa protejeze, devine sursa unor mesaje devalorizante, negative. Aceasta practica aduce in viata copilului multa confuzie, pentru ca ii este teama sa piarda iubirea parintilor, el se conformeaza si renunta la un mod spontan de a fi. Aceste experiente afecteaza direct psihicul copilului si o sa devina baza experientelor rusinoase viitoare.

 De asta mereu am sustinut ca dezvoltarea personala este importanta la orice nivel si pentru asta consider ca nu exista o limita in sensul asta. Daca noi suntem bine si cei din jurul nostru o sa fie bine, iar cand vorbim de copiii nostri cu siguranta vor avea exemple pozitive pe care sa le urmeze si de la care sa invete, daca noi parintii ne dezvoltam si invatam cum sa-i educam .

Acolo unde gaseste “suflete” singure si indurerate, rusinea produce derapaje majore cu efecte nocive asupra lor cat si asupra mediul in care ele functioneaza. Aceste blocaje provocate de rusine aduc in prim plan si alte probleme care fara acest “deranj” ar fi ramas in plan secundar si nu ar fi creat dificultati in prezent.

In rusine gasim o sursa pentru multe complexe pe care le avem cu propria persoana, ne afecteaza felul in care ne vedem in lume, si modul cum actionam si ne prezentam in relatiile cu cei din jur .

 Solutia nu este sa fugi, sa te ascunzi, sa te blamezi, sa te retragi …etc., este sa inveti sa supravietuiesti cu aceasta emotie pentru ca nu o poti indeparta definitiv, face parte din structura noastra, din angrenajul sistemelor care alcatuiesc OMUL.

Publicat de freemindtherapy

Beat your scores, go farther than where you stopped before!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: