Stati in casa, impus prin forta!

Este o solutie de panica, o solutie la care autoritatile au recurs pentru ca nu au reusit sa transmita informatia catre omul simplu, omul obisnuit sub alta forma. Bineinteles, in spatele acestui mecanism pe care il observam cu totii in zilele acestea se afla un feedback teribil pe care oamenii simpli il dau autoritatilor ….lipsa specialistilor.

In mod evident, in acest feedback se regasesc si alte componente, dar eu in acest articol ma opresc la acest aspect, lipsa specialistilor. Pentru ca in momentul acesta, eu asta consider, ca nu se vede in societate implicarea acestora. Sunt convins ca atunci cand citesti acest articol, mai ales daca faci parte din randul specialistilor, esti putin contrariat, poate chiar nervos, pentru ceea ce scriu si poate ca ai dreptate, gandindu-te la cat de mult muncesti in fiecare zi. Pentru asta, imi cer scuze, pentru tot ceea ce o sa citesti in acest articol, nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici sa subapreciez munca. Ceea ce scriu este o realitate pe care o constat si este influentata de experienta, modul meu de viata si atomul social din care fac parte .

Cand spun ca ne lipsesc specialistii, nu ma refer strict la lipsa lor fizica, desi si acest lucru este adevarat daca luam in calcul nevoile din societate. Ma refer mai mult la partea lor de implicare in societate, in specialitatea in care isi desfasoara activitatea. Ceea ce ei au invatat in urma anilor de studiu parcursi. ajunge cu greu la oamenii simpli. Informatia nu ajunge asa cum trebuie, sub o forma usor de inteles de oamenii obisnuiti, lipseste adaptarea, modalitatea de a transmite informatia. Pana la urma un profesor este apreciat si considerat bun, daca reuseste intr-o masura cat mai mare sa transmita informatia care o detine intr-un mod cat mai adecvat si adaptat pentru ca un numar cat mai mare de elevi sa o inteleaga. Intr-o clasa, nu un elev care este foarte bun arata intru totul maiestria profesorului, ci mai degraba valoarea, raportata la media elevilor din clasa respectiva.

Pana la urma modalitatile de a transmite informatia sunt numeroase, specialistul, trebuie doar sa gaseasca o modalitate de a transmite si adapta informatia la nevoile celor care doresc sa o primeasca. Un mijloc eficient prin care poti sa transmiti cunostinte indiferent de domeniul in care activezi este, procedura de lucru. Spun eficient, pentru ca ma bazez pe statisticile societatilor mai avansate care folosesc aceasta modalitate de a transmite informatia si rezultatele o recomanda.

Atunci cand nu exista proceduri, tu ca specialist esti rupt de societate, informatia pe care o ai nu este utila 100% pentru ca cei care trebuie sa o puna in practica nu o inteleg si au nevoie de tine sa o adaptezi la nevoile lor. Bineinteles, nici o procedura nu este infailibila si trebuie ajustata pe parcurs si asta tot de tine tine, de specialist. Este o munca cu tine, cu capacitatea ta de a intelege pe cei de langa tine, de a intelege mai bine capacitatile si nevoile lor.

Acum cativa ani, am luat contact cu o realitate pe care nu o cunosteam si o consideram mai putin importanta, pentru ca nu eram obisnuit cu ea. Am participat la un curs de manager in America, ma pregateam sa devin un manager mai bun si plecasem din Romania cu gandul sa le arat celor de peste ocean cum se munceste romaneste. Realitatea de acolo a fost cumplita pt mine. In scurt timp am realizat ca aveam de recuperat foarte multi ani ca specialist, om, tara ..etc.

Primul contact pe pamant american a fost cu un doctor foarte bine pregatit care mi- a inecat corabiile din prima zi de curs, a venit cu un dosar foarte gros care avea pe coperta insemnat nr.14 . Surpiza mare a fost ca ne- a pus sa il rasfoim si sa dam un feedback, fara sa ne spuna ce anume vrea sa auda de la noi. Fiecare a incercat sa spuna cate ceva, iar la final am primit feedback de la el ….”voi, nu lucrati dupa proceduri in Europa ??!” Nu intelegeam prea bine ce vrea sa ne transmita si mesajul a fost initial inteles doar partial. Ne- a explicat ca toti care lucreaza cu el folosesc doar proceduri in munca pe care o desfasoara, partea de instruire pentru aplicarea procedurilor avand un calendar clar cu o frecventa de 3 luni. La finalul zilei am facut in mintea mea o analogie intre specialistul din Romania si cel din America, am inteles si am acceptat cu mahnire ca noi mai tot timpul foloseam alte tehnici de a ne impune in fata angajatilor, cearta, teama, amenintari ..procedurile lipseau.

Ceea ce se intampla in prezent este o dovada clara ca ne lipsesc specialistii, este o ruptura mare intre ei si restul societatii. Prin aplicarea si respectarea procedurilor ai o productivitate mai buna cat si o schimbare mare in partea de mentalitate a oamenilor. Fiecare stie ce are de facut si iti intareste si increderea in specialist ca stie ce face, iti intareste increderea ca esti pus sa faci ceva bun. Lipsa lor aduce haos si cearta, determina oamenii sa reactioneze mai mult instinctiv, te obliga pe tine autoritate(specialist) sa recurgi la teama si forta sa te impui.

Prezentul ne confirma din pacate ca mai avem mult de munca si nu vorbesc doar de munca fizica, vorbesc mai ales de capacitatea noastra ca specialisti de a schimba societatea. Oamenii, asteapta din partea noastra mai multa implicare.

P.S. -„Nimic nu se poate numi „munca”, cu exceptia situatiei in care ti-ai fi dorit sa faci altceva” – James M. Barrie

Publicat de freemindtherapy

Beat your scores, go farther than where you stopped before!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: